Is fruit gezond?

Iedereen weet dat fruit gezond is. Samen met groente is fruit de basis van ieder gezond dieet en geen diëtist of arts die dat zal ontkennen.

Fruit is onbewerkt voedsel afkomstig van moeder natuur en mensen eten het al sinds het begin der tijden. Het menselijk lichaam is er dan ook genetisch op aangepast in tegenstelling tot veel modern eten waaraan suikers, smaakstoffen en ander E-nummers zijn toegevoegd.

Fruit is ook super handig. Het is het fast food van moeder natuur. Je kunt het gemakkelijk met je meenemen en het is makkelijk klaar te maken.

Toch bestaat er de nodige twijfel over hoe gezond fruit nu echt is. Deze twijfel komt omdat fruit natuurlijke suikers bevat. En suiker is slecht voor ons, toch? In dit artikel zullen we uit de doeken doen hoe dat precies zit met de natuurlijke suikers en of dat echt slecht is.
Suiker is slecht?

Suiker is zonder twijfel slecht voor je. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben dit inmiddels wel aangetoond. Een dieet waarin veel suiker is opgenomen wordt in verbrand gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2, overgewicht, obesitas, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Het deel van suiker welke slecht voor onze gezondheid is, is het fructose waaruit suiker voor de helft bestaat (de andere helft is glucose). Het lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid fructose goed verwerken.

Laten we voorop stellen dat het lichaam suikers (of koolhydraten welke door het lichaam worden afgebroken tot glucose) nodig heeft als brandstof. Onze spieren en hersenen gebruiken glucose als primaire brandstofbron. We zouden ook vet als brandstof kunnen gebruiken maar dit is veel minder efficiënt en het geeft ons minder energie. Vandaar dat ons lichaam de voorkeur geeft aan glucose.

Fructose wordt door de lever opgeslagen. Zodra er energie nodig is wordt dit omgezet in glucose zodat het door het lichaam gebruikt kan worden als brandstof. De opslag capaciteit van de lever is echter beperkt. Als we teveel fructose binnen krijgen dan zal een deel van het fructose worden opgeslagen in de vorm van vet. En dit opslaan van vet (rondom de organen) is wat slecht is voor de gezondheid.

Is suiker in fruit slecht?

Omdat aangetoond is dat toegevoegde suikers slecht zijn gaan sommige mensen ervan uit dat de suikers in fruit dan ook wel slecht zullen zijn.

Indien je echter puur fruit uit dan is het bijna onmogelijk dat je zoveel fructose binnen krijgt dat dit schadelijk is voor je gezondheid. Dit is te danken aan de voedingsvezels en het water in fruit. Hierdoor heb je om te beginnen al de noodzaak om je eten te kauwen, wat er aan bijdraagt dat je eerder verzadigd zal zijn.

Dankzij de voedingsvezels duurt het wel eventjes voordat bijvoorbeeld een appel verteerd is. Hierdoor komt de fructose langzaam vrij en heeft de lever de tijd om de fructose te verwerken. Een appel of bijvoorbeeld een sinaasappel geven je een vol gevoel. De meeste mensen zullen zich voldaan voelen als ze een appel of sinaasappel hebben gegeten als tussendoortje.

Een glas frisdrank bevat meer suikers dan een appel of een sinaasappel. Maar dit zal je echter geen enkele voldoening geven. De calorieën uit frisdranken zijn extra calorieën omdat ze je geen voldoening geven, hierdoor compenseer je deze calorieën niet door minder van iets anders te nemen.  De calorieën welke je binnen krijgt door het eten van fruit daarin tegen worden wel automatisch gecompenseerd door minder van iets anders te eten.

Dan is er nog het argument van de evolutie. Aangenomen wordt dat de mens al fruit eet sinds ze hier op aarde rondlopen. Het menselijk lichaam is daardoor genetisch volledig ingericht en aangepast aan het verwerken van suikers uit vruchten.

Toegevoegde suikers in voeding is eigenlijk iets van de laatste eeuwen en met name pas sinds de jaren 50 is het hard gegaan met het toevoegen van suikers aan ons voedsel. Het lichaam is daar genetisch niet voor geschikt. Het menselijk lichaam kan zich niet binnen 1 of 2 generaties aanpassen aan een ander voedingspatroon.

Waarom is fruit gezond?

Genoeg over fructose. Fruit is veel meer dan een waterige fructose voorraad natuurlijk. Fruit is gezond vanwege de voedingsvezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten.

Behalve dat de vezels ervoor zorgen dat het fructose langzaam wordt opgenomen hebben vezels verschillende voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterol en ze kunnen bijdragen aan het verliezen van gewicht. Dit laatste omdat vezels je een voldaan gevoel geven waardoor je automatisch minder eet.

Fruit is vooral rijk aan vitamine C welke erg belangrijk is voor de gezondheid. De overige vitaminen en mineralen zijn verder sterk afhankelijk van het type fruit welke je eet. Het is daarom goed om veel te variëren met fruit. Door te variëren krijg je het hele spectrum van verschillende vitamines en mineralen binnen. Een handig hulpmiddel om voldoende te variëren met fruit is door verschillende kleuren fruit te eten. Iedere kleur fruit heeft zo weer zijn eigen vitamines en mineralen.
One thought on “Is fruit gezond?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *